Doneaza Sange

Ce trebuie sa faci pentru a dona sange?

In primul rand trebuie sa verifici daca indeplinesti conditiile necesare pentru a dona sange (vezi mai jos).
Apoi, ai grija sa nu mananci dimineata, inainte de a dona sange si prezinta-te la centrul de transfuzii al spitalului judetean.


10 motive pentru care sa donezi sange:

Cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde. In medie, este nevoie de 500.000 de unitati anual, in Romania. In Bucuresti, necesarul zilnic este de 1000 de unitati. Iar anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperita. Nu exista substitut pentru sangele uman.
60% din populatie va avea nevoie de sange la un moment dat al vietii, cu toate ca doar 2% din populatie doneaza sange.
Dezastre ca accidentele de masina, incendiile sau alte traume de acest gen se intampla, din nefericire, in fiecare zi, iar victimele acestor dezastre au nevoie de sange, si de putin ori se intampla sa aiba nevoie doar de o unitate de sange.
Daca donatorii eligibili ar dona sange periodic, de la patru pana la sase ori pe an, necesarul unitatilor de sange ar fi acoperit, iar problema insuficientei unitatilor de sange ar fi de domeniul trecutului.
Donarea de sange este o procedura sigura si benefica pentru sanatate. Studii recente au demonstrat ca donarea de sange reduce cu 30% riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sange traiesc mai mult decat media populatiei. In plus, ti se face un mini set de analize gratuit, inclusiv ti se masoara tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului si nivelul de fier. Plus ca este ce mai simpla cale de a scapa de 1 kg in plus.
In cazul populatiei masculine exista un beneficiu salvator in randul celor care doneaza sange. Barbatii sunt predispusi la riscul aparitiei hemocromatozei, o afectiune cunoscuta pentru nivelul ridicat de fier in sange. Aceasta este o afectiune destul de periculoasa care poate duce la aparitia bolilor de inima si a altor probleme grave de sanatate. Cercetarile arata ca daca barbatii doneaza sange de cel putin 3 ori pe an, ei pot reduce riscul unei concentratii mari de fier in sange, astfel indepartand riscul unui infarct cu pana la 50%!
Donatorii de sange sunt adevarati eroi! De altfel, sangele donat de tine va fi descompus in mai multe componente si vei putea sa ajuti pana la 3 vieti omenesti!
420 – 450 ml de sange reprezinta o cantitate mica de sange, pe care o poti inlocui cu usurinta, cu precizarea ca poti sa donezi sange o data la 3 luni. Majoritatea oamenilor au suficient sange pe care il pot dona. In schimb, nu este suficient pentru a ajuta pe toata lumea.
Donatorul de sange are de o zi libera (in ziua donarii). Bonurile valorice pe care le primeste fiecare donator reprezinta o compensare biologica a sangelui pierdut prin donare.
Este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci!

Cine poate dona sange?

Pot dona persoanele care nu prezintă contraindicaţii medicale sau factori de risc pentru boli de orice natură, transmisibile prin sânge.

Condiţii obligatorii pentru donarea de sânge; aspecte legale:

Vârsta: 18 – 65 ani

Frecvenţa donărilor:

  • maxim 5 ori/an la bărbaţi
  • maxim 4 ori/an la femei.

Interval minim între donări consecutive: 8 săptămâni

Greutate: cel putin 55 kg

Valorile hemoglobinei:

  • 125gr/l – 175gr/l – femei
  • 135gr/l – 195gr/l – bărbaţi

Temperatura corporală: maxim 37.5 grade Celsius

Tensiunea arterială: între 180 / 100 mm Hg

Puls regulat: între 50 – 100 bătăi pe minut